Brusili smo jezike in mahali z rokami

DSCN9860Minulo sredo je v Zagorju ob Savi potekala Delavnica retorike in javnega nastopanja, ki jo je organiziral Zaposlitveni klub Zagorje v sodelovanju z lokalnim Mladinskim centrom. Dogodek je privabil 15 mladih posameznikov, ki so na štiriurni delavnici preizkušali svoje retorične sposobnosti.

Člani Zaposlitvenega kluba Zagorje so tokrat svoje moči združili z Mladinskim centrom Zagorje in skupaj priredili brezplačno delavnico retorike, ki je v popoldanskih urah potekala v prostorih centra. Delavnico je vodil uspešen radijski voditelj in producent Primož P Ram Siter, ki se s poučevanjem veščin javnega nastopa v različnih oblikah ukvarja že vrsto let. Udeležencem je s pomočjo praktičnih vaj in primerov iz svojega življenja na zabaven ter zanimiv način predstavil elemente neverbalne komunikacije, ključne zakonitosti javnega nastopanja in koristne nasvete za premagovanje treme.

Na kaj moramo biti pozorni pri nastopanju

Udeleženci so spoznali, kako lahko obvladujejo lastno govorico telesa in s tem želeno sporočilo čim bolj učinkovito podajo naslovniku. Ugotovili so, da pri tem največjo vlogo igrajo obrazna mimika, ki je indikator čustev, telesna drža, ki oriše samopodobo, in najmočnejše orodje – ton glasu. Naučili so se, da je pri javnem nastopu dobro uporabiti osebno izkušnjo, s pomočjo katere se povežeš s publiko, med nastopom pa se govorec ne sme osredotočiti nase, temveč na vsebino, ki jo želi povedati. Če je bilo pri začetni predstavitvi posameznikov prisotne precej treme, je ta s pomočjo majhnih trikov do konca delavnice čudežno izpuhtela.

Koristen nasvet

Vodja delavnice  je z udeleženci delil še pomembno skrivnost uspešnega nastopanja, ki lahko koristi prav vsakemu izmed nas, pa naj bo to pri ustnih izpitih, zagovoru diplomske naloge ali pa na razgovoru za službo: v kakršnih koli okoliščinah se znajdemo, se moramo zavedati, da si publika ne želi našega neuspeha, temveč uspeha! Zato se z obilico koristnih napotkov in okrepljeno samozavestjo tudi člani zagorskega Zaposlitvenega kluba podajamo novim zmagam naproti.

***

Zavod Nefiks iz Ljubljane ob podpori znamke ORTO v tem letu nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri razvoju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal šestnajstim mladim. Letos zaposlitveni klubi potekajo od novembra 2013 do maja 2014 v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.

Kontakti:

Katarina Kuhar, članica Zaposlitvenega kluba Zagorje

GSM: 040 663 358

E-mail: katarin_ca@hotmail.com

FB: www.facebook.si/SluzbaMeNeIsce

S: www.talentiran.si

DSCN9838