Miss Representation – Moldavija

AdbusterMoldavija. Zagotovo se vam ob tej besedi v misli prikradejo različne podobe, ki pa so verjetno precej drugačne od mojih sedaj, ko sem to državo obiskala. Vendar pa so tudi po moji glavi rojile besede kot sta zaostalost in revščina, preden sem se po srečnem naključju še s tremi Slovenkami udeležila treninga „Miss Representation“ v Moldaviji.

Že precej zgodaj zjutraj smo se bolj zaspano spoznale in si izmenjale nekaj anekdot s potovanj, nato pa smo končno poletele proti Moldaviji. Tam smo se najprej soočile s pregledi potnih listov, precej zanimivo vožnjo do središča glavnega mesta, prijaznimi ljudmi, ki niso znali angleško in so nam odgovarjali kar v ruščini in nenazadnje tudi s tem, da (po besedah prebivalke glavnega mesta!) tukaj pač ni ničesar, kar bi bilo vredno ogleda. Vendar prava dogodivščina je bila šele pred nami. Naslednji dan smo se namreč odpravile proti mestu Vadul lui Voda, kjer se je naš trening odvijal.

Ko smo se zbrali vsi udeleženci, torej iz Moldavije, Gruzije, Latvije, Azerbajdžana, Italije in seveda Slovenije, smo se najprej dobro najedli moldavskih dobrot, nato pa smo se na prav poseben način spoznavali. Po dobrem spancu pa je sledil nov dan in z njim spoznavanje programa, dejavnosti, problematike spolnih stereotipov po državah in kaj sploh spolna diskriminacija je. Tretji dan smo pod vodstvom odlične Liette Granato začeli postopno spoznavati osnove fotografiranja in si ogledali primere skrb vzbujajočih oglasov, ki se pojavljajo tudi danes. Na koncu pa smo enega izmed novejših oglasov posnemali, vendar smo obrnili vloge moških in žensk. Četrti dan pa nam je Lietta predstavila fototerapijo in vsi smo jo preizkusili tudi na lastni koži. Naslednji dan smo obiskali bližnji kraj Budesti in imeli Sokratski seminar. Proti koncu skupnega druženja pa smo obiskali še Kišinjev in sami ustvarili svoje medijske kampanje na področju spolne diskriminacije.

Skozi celoten teden smo spoznali nekaj izjemnih žensk na visokih položajih, ki so navdahnile vse – tako nas ženske, kot tudi moške udeležence. S trdim delom in spolni diskriminaciji navkljub jim je uspelo uspeti v svetu, kjer na visokih položajih še vedno prevladujejo moški. Lahko so nam sijajen vzgled, da se s trudom da marsikaj doseči, če se le upaš zoperstaviti vsem težavam, ki jih na neki točki zagotovo srečaš.

Vse pa le ni bilo tako resno, kot se morda zdi. Vsak večer smo namreč namenili predstavitvi ene od držav udeleženk. Tako smo se naučili marsikaj novega o pokrajinah, običajih in nasploh kulturi držav, seveda poskusili njihovo hrano in se celo naučili nekaj tradicionalnih ali malo manj tradicionalnih plesov. Moram pa vam povedati še to: Trening Miss Representation ima talent!

IMG_4265
Priznati moram, da me je Moldavija definitivno presenetila. To je čudovita država, ljudje so zelo prijazni in pripravljeni pomagati, čeprav niso vajeni turistov. Sama sem Moldavijo poimenovala kar druga država ljubezni, saj fantje dekletom kupujejo šopke brez posebnih razlogov in jih ni sram svoje ljubezni izkazati v javnosti. To je tudi država vina, ki ga dobite smešno poceni in država najboljših piškotov. Ko boste imeli priložnost pa se, vsem stereotipom navkljub, odpravite tja. Saj veste, stereotipe moramo vendar razbiti in ta o Moldaviji zagotovo ni pravilen.

Barbara Razboršek

P.S.: Vsem priporočam, da si ogledate filma Tough Guise in Miss Representation.