Brcnimo rasizem 2!

1057725_10151598833224601_1510086393_nPo lanskoletni prvi izvedbi ter pozitivnih besedah teh odzivih, ki so nam dale še dodaten zagon, smo se tako tudi letos odločili za ponovitev dogodka »Brcnimo rasizem!«. Tridnevne aktivnosti se bodo letos odvijale od 10. do 12. oktobra – v in ob Mladinskem centru Zagorje ob Savi. Dogodek za vas pripravljamo MC ZOS in OSA Zasavje.

Lansko leto smo z dogodkom želeli pozornost širše družbe usmeriti v probleme, ki jih prinaša rasizem ter vse ostale oblike izključevanja. Na okrogli mizi, katere gost je bil direktor Inštituta za afriške študije v Ljubljani, smo opozorili na te izzive pri nas ter se z ogledi kratkih dokumentarnih filmov soočili s problematičnim naraščanjem nestrpnosti in rasizma v Grčiji in drugje po Evropi. Turnir v malem nogometu, ki je potekal drugi dan, je v prijetnem vzdušju združil mlade iz vse Slovenije. V ospredju tako ni bila tekmovalnost, temveč v prvi vrsti druženje, zabava, šport ter opozarjanje na problematiko, katero smo izpostavili dan poprej.

Struktura dogodka in aktivnosti tudi letos ostajajo podobne. Prav tako ostajajo nespremenjeni tudi nameni in cilji. Za razliko od preteklega leta se bomo tokrat osredotočili predvsem na problematiko in izkušnje migrantov v lokalnem okolju in Sloveniji nasploh, spoznali kulture naših sosedov, se poučili o človekovih pravicah ter skupno pokazali da smo strpni ter povezani v razumno in spoštljivo skupnost.

Skozi vse dni (program spodaj) se bo mogoče udeležiti različnih delavnic in spremljevalnih aktivnosti, s katerimi bomo poskušali podreti medgeneracijske, nacionalne ter miselne ovire! Se vidimo!

Četrtek, 10.10.2013

17:00 (Mala Hala MC ZOS) – Delavnica: »Človekove pravice«

Izvajal jo bo Inštitut Ekvilib (www.ekvilib.org).  Vodili jo bodo trenerji, ki so svoje izkušnje pridobivali v uradu Varuha človekovih pravic, Združenih narodih ter drugje. Ali upoštevate pravice starejših, otrok, gibalno ali drugače oviranih? Ste vedno dosledni pri upoštevanju kulture soseda? Znate prisluhniti drugim? Pridobite znanje s širšega področja tematike, saj bomo govorili vse od človekovih pravic pri iskanju zaposlitve, do pravic pripadnikov etičnih manjšin.

Potrebne so predhodne prijave, prijavni obrazec najdete tukaj.

Petek, 11.10.2013

16:00 (Mala Hala MC ZOS) – Delavnica: »Burekopeka«

Delavnico pripravljamo v sodelovanju z novoustanovljenim KUD Zagorski biser, katerega člani in članice bodo bošnjaško kulturo v občini ohranjali skozi tovrstne delavnice, učenje folklornih plesov, z dramsko in plesno sekcijo ter z raznimi nastopi.
Spoznajte razliko med »sirnico« in »burekom« ter ju nato tudi specite! Priljubljena balkanska jed je zelo enostavna za pripravo, prepričani smo, da sta jo med drugim poizkusila tudi avstro-ogrski nadvojvoda Franc Ferdinand in Angelina Jolie. Na delavnico se ni potrebno prijavljati, tako da bodite točni, da vam kakšen nasvet ne uide!

18:00 (Mala Hala MC ZOS) – Pogovor: »Nacionalizem na sončni strani Alp«

V prostoru bo še kar dišalo po bureku, ko bomo pričeli s sproščenim večernim pogovorom, katerega bo vodil Denis Striković (strokovnjak na področju balkanskih kultur, etičnih manjšin in identitete Balkana). Z nami bodo med drugim tudi predstavniki migrantskih delavcev s področja bivše Jugoslavije; predstavnik Romov iz Maribora, ki deluje v Združenju Frekvenca; Admir Baltić, ki je tajnik Bošnjaške kulturne zveze Slovenije, predstavniki ostalih majšin ter seveda tudi vi! Pridite, pokažite se v svojih pravih barvah in skupaj bomo pometli pred podalpskim pragom!

20:00 (Mala Hala MC ZOS) – »Kino pod stropom«

Ogled filma, katerega smo skrbno izbrali glede na tematiko in vam bo zagotovo všeč  ;) Naslov vam prišepnemo na delavnici »Burekopeka«.

Sobota, 12.10.2013

12:00 (Betonsko nogometno igrišče Proletarec) – »Brcnimo rasizem!« (turnir v malem nogometu)

Ne oklevajte in prijavite svojo nogometno ekipo, s katero boste pripomogli h krepitvi raznolikosti v našem ožjem in širšem kozmosu. Zaželjeno je, da so znotraj ekip (5+1) predstavniki obeh spolov, prijavite se lahko kot skupina prijateljev, delovni kolektiv ali kot predstavniki raznih organizacij in pokažete da vam ni vseeno!

Prijavnico najdete tukaj, o podrobnostih poteka boste obveščeni.

Cel čas dogajanja bo potekalo tudi deljenje brezplačnih vegeterijanskih obrokov, katerega pod naslovom »Hrana, ne orožje!« pripravlja OSA Zasavje, dan pa bodo popestrile tudi razne delavnice in ostale družabne aktivnosti.

Turnirja se bodo letos poleg različnih etičnih skupin in kolektivov iz Slovenije udeležili tudi gostje iz sosednjih držav. S pestrim naborom sodelujočih, bomo preko športa in druženja opozarjali na probleme rasizma, izključevanja ter nestrpnosti na vseh nivojih ter še enkrat več – brcnili rasizem.

20:00 (Betonsko nogometno igrišče Proletarec) – »2:0 za raličnost!«

Konec tri-dnevnega dogajanja in nogometnega turnirja, bomo obeležili z večernim druženjem ob glasbi.  Zaključili bomo že drugi »Brcnimo rasizem!«, v naš prostor prinesli nova dognanja in svežino ter družno premagali predsodke. Mi, državljani Sveta.

No pasaran!

 

 

Projekt je delno financiran s strani FARE Network (TW, Instagram: @farenet, #footballpeople, #fare; FB: www.facebook.com/farenetwork).