Zaključek projekta »Metamorfoze« – Obudimo spet človeka v sebi!

IMGP3933Mladinski center Zagorje se je v preteklem letu vključil v transnacionalno pobudo s področja trajnostnega razvoja in lokalne samooskrbe, imenovan »Metamorfoze«, ki ga je podprl program Mladi v akciji. Pretekli petek, 30. avgusta, se je projekt zaključil s sklepnim dogodkom, na katerem je ekipa prostovoljcev predstavila publikacijo »Vrt je raj«, ki je nastala ob zaključku projekta, ter otvoritvijo razstave »Vrtovi na Povšetovi«, ki jo je pripravil Zavod Voluntariat.

Namen zglednega projekta s področja trajnostnega razvoja »Metamorfoze« je bil spodbujanje lokalne skupnosti k ponovnemu premisleku o današnji družbi, potrošniški kulturi, ter krepitev kritičnega razmišljanja glede načina sodobnega življenja, glede kulture prehranjevanja in o pridelovanju ekološko, doma pridelane hrane. V okviru omenjenega projekta je ekipa ljubiteljskih vrtičkarjev- prostovoljcev pod vodstvom Polone Siter Drnovšek skrbno urejala gredico (vrt), ki so jo na območju v bližini bivšega zagorskega bazena ustvarili iz nekdanje travnate površine. Prostovoljni vrtičkarji so svoje znanje nadgrajevali tudi na mednarodni izmenjavi na Portugalskem, kjer so delovni obisk izvedli v sodelovanju s tamkajšnjo partnersko okoljsko organizacijo AssociaçãoTransumância e Natureza, ki se ukvarja z upravljanjem in varovanjem naravnih območji v severovzhodnem delu Portugalske.

Na sklepnem dogodku so bili udeleženci dogodka poleg multimedijske predstavitve celotnega projekta deležni tudi predstavitve publikacije »Vrt je raj«, ki na ustvarjalen način predstavlja »ekološki vrt za moderne telebane«. Na dogodku se je s fotografsko razstavo predstavil tudi projekt »Vrtovi na Povšetovi« Zavoda Voluntariat, kamor se vključujejo zaporniki, ki skupaj s prostovoljci Zavoda Voluntariat urejajo vrtne gredice ob zaporu na Povšetovi v Ljubljani. Udeleženci so ob koncu dogodka lahko uživali v okusnih kulinaričnih dobrotah iz »Skuhne«, svetovne kuhinje po slovensko.

Mladinski center Zagorje se ob zaključku projekta iskreno zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so in še vedno tako vestno skrbijo za vrt in vse, kar živi na njem. Zahvala tudi Občini Zagorje za vso podporo in posluh ter nenazadnje hvala tudi mentorici vrta, Poloni Siter Drnovšek- za ves entuziazem, motivacijo in predano znanje.

Posebna zahvala gre tudi ge. Nevenki Ostanek, Mirjam Kopše, Ines Gama, družini Zakrajšek, trgovini Gajbica- ekološka trgovina, podjetju Summa ars d.o.o. in podjetju Cartidge World Trbovlje.

Letos smo naredili en korak bližje naravi, naj bosta naslednje leto dva.

Kratko predstavitev Projekta Metamorfoze najdete na spodnji povezavi:
http://www.youtube.com/watch?v=eVP12jOFvSs

Logotipi_Metamorfoze_velk indexLogo vrt na povšetovi