Vabilo na zaključni dogodek projekta »Metamorfoze«

metam2Mladinski center Zagorje se je v preteklem letu vključil v transnacionalni projekt s področja trajnostnega razvoja in lokalne samooskrbe, imenovan »Metamorfoze«. Namen projekta je bil spodbujanje lokalne skupnosti k ponovnemu premisleku o današnji družbi, potrošniški kulturi, ter krepitev kritičnega razmišljanja glede načina sodobnega življenja, glede kulture prehranjevanja in o pridelovanju ekološko, doma pridelane hrane.

V okviru omenjenega projekta je ekipa ljubiteljskih vrtičkarjev- prostovoljcev pod vodstvom Polone Siter Drnovšek skrbno urejala gredico (vrt), ki so jo na območju v bližini bivšega zagorskega bazena ustvarili iz nekdanje travnate površine. Prostovoljni vrtičkarji pa so svoje znanje nadgrajevali tudi na mednarodni izmenjavi na Portugalskem, kjer so delovni obisk izvedli v sodelovanju s tamkajšnjo partnersko okoljsko organizacijo AssociaçãoTransumância e Natureza, ki se ukvarja z upravljanjem in varovanjem naravnih območji v severovzhodnem delu Portugalske.

Projekt »Metamorfoze« se bo konec avgusta zaključil s sklepnim dogodkom, ki bo v petek, 30.8.2013, ob 18.00 v Mali hali Mladinskega centra Zagorje.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite pri stopicanju nazaj k naravi! Prvi korak lahko z nami naredite že v četrtek, 12.9.2013, ko bomo v Mladinskem centru Zagorje gostili strokovnjaka na področju zdravega načina življenja in presnega prehranjevanja, Andreja Pešca.

Program sklepnega dogodka projekta »Metamorfoze«:
– Krajša predstavitev projekta »Metamorfoze« (Marko Pavlovič, direktor Mladinskega centra Zagorje)
– »Vrt je raj.« Kaj se skriva tam? (Polona Siter Drnovšek, vodja prostovoljcev)
– Predstavitev publikacije »Metamorfoze« in predstavitev delovnega obiska na Portugalskem »EcoTrip« (Nina Beja, prostovoljka)
– Krajša predstavitev projekta »Vrtovi na Povšetovi«* (Zavod Voluntariat)
– Ogled predstavitvenega filma »Vrtovi na Povšetovi« (Zavod Voluntariat)
– Otvoritev fotografske razstave Tomaža Zajelšnika, ki je v sklopu projekta Vrt na Povšetovi spremljal dogajanje znotraj projekta in nekaj utrinkov ujel v fotografijah, ki si jih boste lahko ogledali v sklopu razstave.
– Pogostitev z okusnimi dobrotami iz »Skuhne«, svetovne kuhinje po slovensko**

 

*Projekt »Vrtovi na Povšetovi« so skupni projekt Zavoda Voluntariat, Ekologov brez meja in Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Ta poteka že tretje leto zapored, namen pa je oživitev zapuščenih vrtov na Povšetovi v Ljubljani.
** »Skuhna«, svetovna kuhinja po slovensko, je socialno podjetniški projekt, ki sta ga razvila Zavod Global in Zavod Voluntariat skupaj z migranti, živečimi v Sloveniji.

 

Projekt Metamorfoze je transnacionalna mladinska pobuda Mladinskega centra Zagorje ob Savi in partnerske organizacije Associação Transumância e Natureza s Portugalske, ki jo podpira evropski program Mladi v akciji.

Projekt Metamorfoze želi razviti in oblikovati prijazno okolje za mlade iz Slovenije in Portugalske, ki jih vzpodbuja prevzemanja odgovornosti in pobudništva za trajnostni razvoj ter sodelovanje pri dogodkih, ki oblikujejo družbo in prihodnje generacije v regiji. Krepi odgovornost, da zanamcem zapustimo okolje v boljšem stanju, kot je danes. S podporo in združevanjem prispeva k ozaveščanju in izobraževanju mladih iz sodelujočih skupnosti s področij, ki temeljijo na trajnostnem razvoju.

 

Logotipi_Metamorfoze_velkindex

 

 

 

 

Logo vrt na povšetovi

 

 

 

Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.