Uporabno znanje je lahko pridobljeno na zabaven – neformalen način

flyer-nocmoc-2013-pptPo vsej Sloveniji je že drugič potekala akcija pod imenom »Noč – moč neformalnega«. Njen namen je širšo javnost opozoriti na pomen neformalno pridobljenega znanja in vlogo nevladnih organizacij kot »ponudnikov« neformalnega učenja.

Akcijo je organiziral Mladinski center Zagorje v sodelovanju s nacionalnim koordinatorjem akcije Zavodom Nefiks pod okriljem konzorcija mreže MINVOS. Potekala je od mraka do polnoči, po sedmih večjih slovenskih mestih. Poleg Mladinskega centra Zagorje so sodelovale nevladne organizacije, društva, inštituti, mladinski centri mreže iz Ljubljane, Maribora, Kopra, Novega mesta, Celja in Velenja. Skupaj se je po vsej Sloveniji predstavilo več kot trideset nevladnih organizacij.  Vsebine so se predvajale preko projektorjev na ulične zidove ter na televizijskih zaslonih gostinskih lokalov v centrih mest.

Nevladne organizacije (NVO) so predvsem društva, ustanove in (zasebni) zavodi. Tvorijo nevladni (tretji) sektor oz. civilno družbo. Opravljajo pomembni funkciji – zagovorniško in storitveno. Z akcijo želijo okolici predstaviti, kako pomembne so za lokalno okolje ter prikazati široko polje učenja, ki ga vključenim posameznikom lahko nudijo.

Predstavitev dela nevladnih mladinskih organizacij je potekala v obliki zabavne video in foto prezentacije, kjer so mimoidočim in obiskovalcem predstavljali pomen svojih dejavnosti v domačem in širšem okolju. Mladinski center Zagorje je prezentacijo vrtel med otvoritvenim dogodkom Festivala Rdeči Revirji, koncertom zasavskih skupin različnih žanrov- “Krasen džumbus“.

Andraž Ajdič, vodja projekta »Noč – moč neformalnega« je ob zaključku akcije povedal: »Vesel sem, da smo skupaj z našimi partnerji iz Maribora, Kopra, Novega mesta, Celja, Velenja in Zagorja s skupnimi močmi uspeli izpeljati projekt nacionalne razsežnosti. Vsem organizacijam ter gostinskim obratom, ki so bili pripravljeni sodelovati, se iskreno zahvaljujem, uspešnost projekta pa nam je pokazal odziv množice.«