Pestro dogajanje v parku in MC ZOS

Krasen_džumbus_LovroRozinaZagorje ob Savi, 17. in 18. maj 2013 – Kulturne in umetniške prireditve niso le v kulturnih ustanovah in niso le v velikih mestih.

Festival Rdeči revirji v teh dneh na zasavskih ulicah, v parkih in drugod ponuja skoraj petdeset delavnic, plesnih in gledaliških predstav domačih in tujih ustvarjalcev, sodobni cirkus, lutkovne predstave, razstave, instalacije, ulične predstave, filme in koncerte za vse generacije, okuse in interese.

Letošnji festival je otvoril koncert »Krasen džumbus« v Mladinskem centru Zagorje. Nastopilo je devet zasavskih glasbenih skupin in samostojnih glasbenih ustvarjalcev, ki so se predstavili z izvirnimi avtorskimi skladbami, zbranimi na letos izdani kompilaciji »Krasen džumbus«. Med posameznimi nastopi glasbenih skupin je obiskovalcem dih jemala Dana Auguštin z akrobatskimi točkami na svilenem traku. Drugi festivalski dan se je dogajanje preselilo v park dr. Janeza Drnovška v Zagorju. Mimoidoče so med drugim presenetili zvoki tolkal Kormorne tolkalske skupine Glasbene šole Zagorje, ki kar niso dopustili, da se ne bi ustavili in prisluhnili ubranosti in živosti mladih tolkalistov. Na najmlajših je močan vtis pustila dramska igra »Vidkova srajčica« v izvedbi učencev OŠ Toneta Okrogarja (Podružnične šole Šentlambert). Dogajanje na prostem so popestrili tudi umetniki iz vse Slovenije. Med njimi so se v gledališki predstavi »Milena Zupančič v tej predstavi ne igra« pod prefinjenim vodstvom Tomaža Lapajne obiskovalci preizkusili kot gledališki igralci, proti večeru pa so prisluhnili »Pripovedovalskemu varieteju« – pripovedovalcem ljudskih zgodb iz različnih svetovnih tradicij, prirejenih za današnji čas. Festivalsko dogajanje se iz Zagorja ob Savi v teh dneh seli v Hrastnik in Trbovlje.

Več o preteklem in prihodnjem dogajanju si lahko ogledate na spletnih straneh rdecirevirji.si.

Organizatorji: Mladinski center Zagorje, Mladinski center Hrastnik, Mladinski center Trbovlje, Regionalni center za razvoj in Zagorja ter RCR.

Avtor fotografije »Koncert Krasen džumbus«: Lovro Rozina
Avtor prispevka: Mladinski center Zagorje ob Savi