Festival Rdeči revirji 2013: Povabilo k sodelovanju

Zajeta slikaFestival Rdeči revirji bo letos potekal že enajstič. Rdeči revirji na domiseln način spajajo tradicionalne vrednote in sodobne vsebine, predstavljajo različne žanre in oblike kulturne produkcije, umetniško pestrost in uprizoritveno neposrednost ter kot taki prinašajo oživitev dogajanja na ulici ter skrbijo za približanje umetniških vsebin najširšemu krogu ljudi – zunaj Ljubljane.

V letošnjem letu se Rdeči revirji iz Hrastnika širijo še v občini Trbovlje in Zagorje ob Savi, soorganizatorji zasavskega festivala pa so mladinski centri vseh treh občin.

Foto NeznanRdeče revirje bomo otvorili 17. maja 2013 v Zagorju z velikim koncertom zasavskih glasbenih skupin Krasen džumbus in nadaljevali 18. maja 2013.

V Hrastniku bodo prireditve potekale od 23. do 26. maja. Ponudili bomo živahno odrsko dogajanje, razporejeno čez cel festivalski dan. Med drugim vrhunsko predstavo Štirinajst sodobnih plesnih ustvarjalcev, Rosane Hribar in Gregorja Luštka, plesno gledališko predstavo Očetje in sinovi, Branka Potočana in pester preplet lokalnih in tujih ustvarjalcev.

Festival bomo sklenili v Trbovljah, kjer bodo prireditve potekale od 29. do 31. maja. En dan bomo posvetili romski kulturi.

Foto Matjaz KirnFestival bo zajemal preko trideset odličnih prireditev – plesno gledališke predstave domačih in tujih izvajalcev, sodobni cirkus, lutkovne predstave, ulične predstave, razstave, instalacije, koncerte, filme slovenskih avtorjev… Obiskovalci festivala bodo lahko sodelovali tudi na delavnicah. Poseben pečat festivalu bo dala že tradicionalna ekskurzija v nedrje rudnika.

Pester festivalski program bo namenjen različnim ciljnim skupinam, tako po starosti (otroci, mladina in odrasli), kot po okusih. Vse prireditve in dogodki bodo brezplačni ter s tem dostopni najširšemu krogu obiskovalcev.

Foto Nada ZgankFestival je tekom let postal stalna oblika kulturnega sodelovanja in izmenjave lokalnih, slovenskih in tujih kulturnih projektov in skupin v občini Hrastnik in je že pred leti prerasel tudi v mednarodni kulturni dogodek, ki v dobršni meri prispeva k kulturni oživitvi in identiteti mesta Hrastnik, sedaj prinaša bogato kulturno dogajanje tudi v sosednji občini.

K oblikovanju programa festivalskega dogajanja vabimo zasavska kulturna društva, organizacije in posameznike, ki ustvarjajo na področju kulture. Do 22. aprila 2013 nam na elektronski naslov info@mczos.si posredujte svoje programe, predloge ali ideje, ki bi jih želeli predstaviti na festivalu. O izboru vas bomo obvestili do 27. aprila 2013. Srečno!