Anton Komat o samooskrbi s hrano

slika_Anton_KomatO problematiki delovanja trga s hrano, vplivu na zdravje in pomembnosti lokalne samooskrbe.

Ne zamudite zanimivega pogovora z aktivistom in okoljevarstvenikom, ki pravi, da se podoben zlom kot na finančnih trgih lahko dokaj hitro obeta tudi prehranskem trgu, zato je samooskrba za Slovenijo izjemnega pomena.  

Anton Komat je neodvisni raziskovalec, publicist in nesporna avtoriteta na področju okoljevarstva.

“Mož, ki je postal sinonim za sobivanje z naravo. Agens movens vseh velikih naravovarstvenih akcij zadnjih 20 let, pisec različnih knjig o ekologiji, ki kot predavatelj, kolumnist in avtor televizijskih oddaj vodi svoj osebni projekt ekološkega opismenjevanja. Medtem ko sta politika in gospodarstvo ob svetovni krizi obupana, jo on jemlje kot priložnost za pohod simbiotskega človeka, ki bo za svojega zaveznika na zemlji spet vzel naravo.” (Mladina, 2009)

Po njegovih besedah je jasno, da so si hrano prisvojili trgovci, katerim je pomembna samo količina in cena. Tako na primer na policah zunaj sezone najdemo uvoženo zelenjavo, kot je paradižnik, poleti, ko je zrela slovenska, pa prostora zanjo ni, ali pa je predraga. Ob vsem tem pa trpita tako potrošnik kot kmet, zato so se že oblikovale zadruge in kmetije, ki krajšajo poti od njive do potrošnika, brez posrednikov in trgovcev. Pojasnil je, da trgovske verige pridejo na trg z izredno nizkimi cenami in ko se po nekaj letih usidrajo, dvignejo ceno. “Ko pade prehrana, pride do razpada države in tega si normalna država ne sme privoščiti. Poceni hrano hudičevo drago plačujemo z zdravjem,” pravi gospod Komat.

Vljudno vabljeni 24.4.2013 ob 18. uri v stekleno dvorano KC Delavski dom.   

Dogodek poteka v sklopu projekta Metamorfoze.

Projekt Metamorfoze je transnacionalna mladinska pobuda Mladinskega centra Zagorje ob Savi in partnerske organizacije Associação Transumância e Natureza s Portugalske, ki jo podpira evropski program Mladi v akciji.

Projekt Metamorfoze želi razviti in oblikovati prijazno okolje za mlade iz Slovenije in Portugalske, ki jih vzpodbuja prevzemanja odgovornosti in pobudništva za trajnostni razvoj ter sodelovanje pri dogodkih, ki oblikujejo družbo in prihodnje generacije v regiji. Krepi odgovornost, da zanamcem zapustimo okolje v boljšem stanju, kot je danes. S podporo in združevanjem prispeva k ozaveščanju in izobraževanju mladih iz sodelujočih skupnosti s področij, ki temeljijo na trajnostnem razvoju.

 Logotipi_Metamorfoze_velk