Druga izmena

Mladinski center Zagorje, sobota, 6.10.12

10:00 Adrenalin: Obisk pustolovskega parka GEOSS

Kaj imata skupnega podjetništvo in obisk pustolovskega parka? Oboje je, vsaj na začetku povezano z zdravo mero adrenalinskega doživetja in za oboje potrebujemo nekaj volje ter poguma. Tako na ta simboličen način začenjamo prvi dogodek festivala Druga izmena. Vsi, ki si želite popestriti sobotno dopoldne z adrenalinom, pišite na info@mczos.si. Vstop v park znaša 18 Eur, prevoz je organiziran, dobimo pa se ob 9:45 uri, pred Mladinskim centrom Trbovlje, ob 10:00 pa pred Mladinskim centrom Zagorje ob Savi. Več o doživetjih pustolovskega parka si lahko preberete na http://www.pustolovski-park-geoss.si/.

 

17:00  Otvoritev fotografske razstave: Mladost združuje

V mesecu oktobru praznuje Mladinski center Zagorje svoj rojstni dan. Letos štejemo že drugo leto in v vsem tem času se je nabralo veliko število raznovrstnih dogodkov, pestrih izkušenj, veliko dobrih in lepih spominov ter množica nasmehov. Velik del njih so ujela budna očesa naših mladih fotografov, zato na ta dan prirejamo fotografsko razstavo, ki bo potekala pod sloganom centra »Mladost združuje«. Na nekaterih slikah se boste našli tudi vi, zato se nam pridružite ob skromnem praznovanju našega rojstnega dne. Fotografsko razstavo bomo otvorili, v soboto, 6.10.2012, ob 17:00 uri, v prostorih Mladinskega centra Zagorje.

18:00  Moja mobilna pisarna

Mobilne aplikacije so postale sestavni del našega življenja. Njihova uporabnost je marsikomu poenostavila vsakodnevna opravila. V okviru festivala Druga izmena nam bo predavatelj Žiga Polc predstavil najbolj uporabne mobilne aplikacije, prav tako pa bo spregovoril, kako s pomočjo pametnega telefona vzpostaviti osnovno infrastrukturo za uspešen začetek poslovne ideje.  Uporabno in zanimivo predavanje bo potekalo v soboto, s pričetkom ob 18:00 uri, v Mladinskem centru Zagorje.

Mladinski center Litija, ponedeljek, 8.10.2012

16.00 Ogled lokalnega podjetja: Mizarstvo Kos 

Mizarstvo Kos se že vrsto let ukvarja z izdelavo in montažo vseh vrst lesenih izdelkov. Podjetje je dobilo veliko število uglednih nagrad, med drugim  tudi zlati certifikat Slovenska kakovost. Skupaj si bomo ogledali njihov Center za zunanjo ureditev na Veliki Preski. Dobimo se ob 16:00 uri pred Mladinskim centrom Litija. Vstop prost, prevoz organiziran.

18.00 Generiranje podjetniških idej 

Mojca Štepic je vodja razvoja v Centru za razvoj Litija. Njeno delovno področje obsega razvoj podjetja, podjetništvo in inovativnost. Je diplomirana ekonomistka, ki trenutno opravlja program specializacije na področju mednarodnega poslovanja. Skupaj s predavateljico bomo razmišljali o možnih in perspektivnih podjetniških idejah, jih izostrili iz različnih zornih kotov ter ob sodelovanju vseh izbrali najbolj primerne. Delavnica bo potekala ob 18:00 uri, v prostorih Mladinskega centra Litija

Mladinski center Trbovlje, sreda, 9.10.2012

17:00 Delavnica: Postani socialni podjetnik

Te zanima kako v domači garaži rešiti svet? Bi rad izvedela več o obliki podjetništva, ki navdihuje ogromne množice mladih ljudi po vsem svetu? Bi rad spoznal način kako si ustvariti zanimivo službo in pri tem biti še družbeno koristen in ustvarjati spremembe na bolje?  Pofočkaj se na delavnici na temo socialnega podjetništva, posrkaj pozitivne vibracije in se pridruži novodobnemu podjetniškemu plemenu, ki bo dokončno zavrtelo svet v pravo smer.  Delavnico bo izvedel zavod Socialni inkubator (www.socialni-inkubator.si)

Prvih 45 minut bomo:

predstavili socialno podjetništvo, predstavili vire in različne podporne storitve, ki so na voljo socialnim podjetnikom.

Naslednjih 45 minut bomo:

podrobno predstavili nekatere tuje dobre prakse socialnega podjetništva,  podrobno predstavili nekatere slovenske dobre prakse socialnega podjetništva.

Zadnjih 45 minut pa bomo prepustili vam, udeležencem, da boste:

oblikovali svoje socialno podjetniške ideje, jih predstavili ostalim udeležencem delavnice, ki jih bodo ocenili. Zmagovalna ideja bo nagrajena z privlačno nagrado.

Delavnico bo izvedel zavod Socialni inkubator (www.socialni-inkubator.si)

20:00 Gledališka igra: Smešna zgodba o čarovniku Faustu

Najbolj znana zgodba o Faustu je  pesnitev Johanna Goetheja. Tukaj vam ponujamo prirejeno, zgoščeno, bolj zanimivo zgodbo, iz katere smo izločili vse odvečne dialoge. Torej ponujamo vam zgodbo, ki je hudičevo dobra in govori o ljubezni, hotenjih, srečnih družinskih razmerjih, analizira kdo je gospodar v hiši in ne vem, če sem že omenila, ampak vključuje tudi ljubezen.

Mladinski center Zagorje, sreda, 10.10.2012

17:00 Skrivnosti učinkovitega nastopa

Festival Druga izmena vam ponuja brezplačno delavnico javnega nastopanja. Predavateljica Edita Gabrič vam bo v treh urah razkrila nekaj skrivnosti in trikov prepričljivega javnega nastopa.  Predavanje je primerno za vse, ki si želite izboljšati svoje komunikacijske veščine, še posebej pa za vse tiste, ki vas v kratkem čakajo razgovori za službo z bodočimi delodajalci. Predavanje vam bom pomagalo, da se znebite treme ter prepričljivo in jasno predstavite sebe, svoje ideje in svoje mnenje. Delavnica Skrivnosti učinkovitega nastopa bo potekala v sredo, 10.10. 2012, s pričetkom ob 17:00 uri, v prostorih Mladinskega centra Zagorje. Potrebne so predhodne prijave na info@mczos.si. Vabljeni!

20:30 Kino pod zvezdami

Doktrina šoka je dokumentarna različica istoimenske knjižne uspešnice Naomi Klein, ki preko svoje študije problematizira porast »kapitalizma katastrofe« s promocijo prostega trga in korporatizma. Dokumentarec Michaela Winterbottoma je udaren, šokanten dokumentarni film. Primeren je za vse, ki bi radi bolje razumeli kako deluje globalni kapitalizem in kakšni so njegovi učinki na vsakdan posameznika na tem svetu. »Formalna lepota Doktrine šoka je, da ne izgleda kot tipični insajderski dokumentarec, ampak kot TV prispevek, kot zunanje-politični segment TV poročil, s čimer le še dodatno poudari, da je to, kar popisuje, natanko tisto, o čemer TV poročila ne poročajo, tisto, kar TV poročila vedno znova preskočijo in ignorirajo, tisto, česar TV poročila – in mainstream mediji – nočejo videti.« (Marcel Štefančič, Mladina, 2009). Pridružite se nam v sredo, ob 20:30, v Mladinskem centru Zagorje!

Mladinski center Litija, četrtek, 11.10.2012

16.00 Teambuilding praksa: Spust po Savi

Tako kot v podjetništvu je timsko in usklajeno delo pomembno tudi pri veslanju. Vse, ki si želite praktične izkušnje timskega dela, vabimo, da skupaj z nami doživite to enkratno in nepozabno izkušnjo. Skupaj z rafting klubom Vidra se bomo tako  v četrtek, 11.10.2012, spustili po Savi.

18.00 Teorija: Osnove vodenja in lastnosti dobre ekipe

Mojco Mikac odlikuje več kot 12 let izkušenj s timskim delom. Trenutno je vpeta v kar nekaj mladinskih projektov, sodeluje z različnimi skupinami, s svojim delom je dobro prepoznana v lokalnem okolju in širše. Na delavnici nam bo spregovorila o osnovah vodenja, predstavila pa nam bo tudi vse tiste lastnosti brez katerih ni mogoče sestaviti dobre ekipe. Začnemo ob 18:00 uri v prostorih Mladinskega centra Litija.

19.30 Predstavitev: Predstavitev program Podjetništvo v SRCu

Podjetništvo v Srcu je nov in svež projekt Mladinskega centra Litija. Primeren je za vse tiste, ki razmišljate o svoji samostojni podjetniški poti ali pa želite le okrepiti svoja znanja s področja podjetništva. Program bo trajal dlje časa, osrednji del pa sestavljajo zanimive delavnice in izobraževanja. Cilj projekta je, da čim več udeležencev odpre svoje podjetje. Vabljeni na informativno srečanja, s pričetkom ob 19:30 uri v prostorih Mladinskega centra Litija. Več o projektu bo spregovoril mladinski delavec Alen Kraševec.

Mladinski center Trbovlje,  petek, 12.10.2012

10:00  Čez planke:  Predstavitev programov mednarodne mobilnosti

V okviru projekta Druga izmena bo v Mladinskem centru Trbovlje potekal  dogodek z naslovom »Čez planke«. V prijetni družbi naših prostovoljcev iz tujine vam bomo predstavili možnosti in priložnosti, ki jih ponujajo različni evropski programi. Če vas zanima delo v nevladnih organizacijah ali pa v uveljavljenih podjetjih oziroma bi si radi pridobivali nove izkušnje in poznanstva, predvsem pa uživali v kulturni raznolikosti Evrope, bomo tudi za vas  poiskali ustrezen program. Pridružite se nam v petek, ob 10:00 dopoldne, v klubu Mladinskega centra Trbovlje.

18:00 Priložnost: Zaslužek na internetu

Naša generacija je generacija interneta. Pika. Navadili smo se, da se o skoraj vsaki stvari posvetujemo s stricem Googlom in prav nič čudno se nam ne zdi, da lahko kruh, mleko in ostalo špecerijo lahko naročimo kar iz kavča. Pa vendar, kolikokrat se vprašamo ali nam internet ponuja tudi možnosti zaslužka. Na predavanju vam bomo predstavili nekaj zanimivih možnosti kako si lahko ustvarimo spodobno žepnino. Predavala nam bo izkušena predavateljica Petra Škarja, ki bo pokazala, kako je čas preživet na internetu obrnila sebi v prid.

Mladinski center Trbovlje, sobota, 13.10.2012

Koncert Druga Izmena: One step away, Pankeroschi, Datura

One step away so mladeniči s Hrvaške, ki bodo v sklopu festivala Druge izmene kot prvič nastopili tudi pri nas v Mladinskem centru Trbovlje. Igrajo hiter in melodičen punk-rock. Hrvaška punk-rock scena se vzpenja tako, da boste ljubitelji hrvaških glasbenih skupin kot so Overflow, Debeli precjednik, Pasi, prišli na svoj račun. Leta 2007 so nastopili tudi kot predskupina vsem dobro znanim Ignite iz Amerike.

Pankeroschi prihajajo iz Kočevja. So že zelo dobro zasidran hardcore-punk band na slovenski underground sceni. Življenje v nespodbudnem okolju, vedno bolj prodirajočem kapitalizmu in gledanje mladine, ki se vse pogosteje poslužuje drog, je vodilo do potrebe po trdem izražanju skozi glasbo. Besedila, ki se dotikajo od lokalne do globalne problematike, družbenih in osebnih problemov in soočanj, prodornimi kitarskimi rifi, ki skupaj z basom tvorijo melodično linijo.

Trboveljsko čast bodo tokrat branili anarcho punk četverec Datura. Na sceni so že dobrih 5 let. Njihova posebnost so besedila v Trboveljskem žargonu, ki govorijo o kruti realnosti (strah pred drugačnostjo, nacionalizem, vojni nemiri, onesnaženost, pohlepnost).