Preobrazbe

Ali lahko sploh kaj spremenim?

Prihodnost je odvisna od nas samih! Od razumevanja pomena povezanosti, solidarnosti, sočutja, strpnosti… in od udejanjanja le-teh. Tako je od nas samih odvisno, v kakšnem okolju bomo bivali, kakšni bodo naši travniki, vrtovi, njive, kakšno bo naše okolje! Vse bolj pa se zdi, da tonemo v družbo izgovorov, kjer se je usidrala miselnost, da so za vse krivi drugi in da bodo spremembe prišle, le potrpežljivo jih je potrebno počakati.

Čakanje na avtobus, ki bo prinesel spremembe na bolje, lahko povzroči hude preležanine!Čakanje na avtobus, ki bo prinesel spremembe na bolje, lahko povzroči hude preležanine!

Preobrazbe – Metamorfoze

Preobrazbe – Metamorfoze je naslov dolgoročnega projekta, ki ga začenjamo v Mladinskem centru z idejo, da vzpodbudimo prve, majhne, a pomembne korake stran od prevladujoče kulture potrošništva! Kaj to konkretno pomeni?

• seznanili se bomo z naprednimi iniciativami, pobudami in projekti, ki v svetu ustvarjajo revolucionarne prelomnice na področju ekologije (od pridelave hrane, energije, varovanja okolja…)
• ogledali si bomo nekaj udarnih dokumentarcev, po katerih vam bo zagotovo žal, da jih niste videli že prej
• obiskali nas bodo gostje, tuji in domači, ki nam bodo pokazali primere dobre prakse varovanja okolja
• namesto da bi kritizirali vse po spisku, bomo raje izvedli malo šolo vrtičkarstva in se naučili pridelati svojo lastno hrano
• skupaj bomo sestavljali napotke za energetsko varčnost posameznika in gospodinjstva…

Metamorfoze: izobraževanja, delavnice, predavanja, akcije, za vse generacije

Še posebej bodo na udaru prihodnje generacije, kar nam dokazujejo podatki o stopnji slovenske samopreskrbe s hrano. Zato je pomembno, da del našega časa posvetimo tudi izobraževanju s tega področja. Projekt Metamorfoze bo osvetlil pomembna dogajanja doma in po svetu in nakazal rešitve, ki danes počasi, a vztrajno pronicajo v družbeno zavest.

S pridelovanjem svojih izdelkov bi se zavedali, kako velik pomen ima domača, ekološko pridelana hrana, s čimer bi se prepričali o njeni kvaliteti, prav tako pa je veliko zadovoljstvo, če nekaj pridelaš sam!S pridelovanjem svojih izdelkov bi se zavedali, kako velik pomen ima domača, ekološko pridelana hrana, s čimer bi se prepričali o njeni kvaliteti, prav tako pa je veliko zadovoljstvo, če nekaj pridelaš sam!

Projekt organizira Mladinski center Zagorje, moči združuje še z Mladinskim centrom Trbovlje in Mladinskim centrom Litja.