Foto delavnica: Ujemi trenutek

Pot do mojstrstva je dolga in nikoli povsem prehojena. To velja tudi za fotografijo, čeprav se nam danes, ko »lepe slike« kar mimogrede naredimo s telefonom, velikokrat zdi, da fotografirati pa zagotovo znamo.

V delavnici bomo podvomili v takšno gotovost in vas skušali navdušiti, da raziskujete fotografijo in pri fotografiranju napredujete.

Za začetek bomo malo teoretizirali. Na hitro se bomo spomnili starih časov, ko so fotografije snemali še na plošče in film, jih obdelovali s kemikalijami in tako dalje.

Ker smo v digitalni dobi, bomo več pozornosti namenili digitalni tehniki, ki je skoraj povsem spodrinila starejše analogne tehnike. Spoznali bomo razlike med kompaktnimi in zrcalnimi kamerami, videli, kako aparat sploh deluje, kaj je zaslonka, kaj ISO in kaj čas osvetlitve in kako so med sabo povezani. Kamera rabi objektiv in spoznali bomo nekaj razlik med njimi, govorili o njihovih prednostih in slabostih ter spoznali pojme, kot so globinska ostrina.

Tehnika je le pripomoček, slika nastaja z očesom. Zato tudi nekaj malega o kotih snemanja, kompoziciji, barvah in sivinah …

Nekdanjo temnico je danes nadomestil računalnik in programi za obdelovanje slik, zato ne bomo šli povsem mimo njih. Kako kaj popravimo, kje se velja ustaviti …

Delavnica bo skušala biti manj predavanje in bolj pogovor, ki ga boste s svojimi vprašanji usmerjali tudi udeleženci.

Pomemben ali celo najpomembnejši del pa bo praktično delo. Kar se bomo naučili, bomo skušali  preliti tudi v prakso. Torej veliko fotografiranja in kasnejšega pogovora, ali nam je uspelo to, kar smo želeli prikazati, tudi res spremeniti v dobro fotografijo.

Kdaj: 26. maj 2012 od 16:00
Lokacija: Mladinski center Zagorje
Potrebno znanje: ni omejitev
Oprema: vsak udeleženec potrebuje svoj fotoaparat (zaželeno DSLR, ni pa nujno)
Vodja delavnice: Lovro Rozina
Cena: brezplačno
Prijave: udeležba je omejena, izpolnjeno prijavnico pošljite do 23. maja na elektronski naslov info@mczos.si, po pošti na Mladinski center Zagorje, Cesta 9. avgusta 48, 1410 Zagorje ob Savi ali po faksu na 0597 32 033