Izdelajmo naravna rastlinska mila

Zgodovina izdelovanja mil je stara okoli 4500 let, saj so že Babilonci 2800 let pred našim štetjem prali volno in bombaž z mešanico masti in pepela, ki sta osnovni sestavini mila. Reakcija, ki iz rastlinskih olj in baze naredi milo in glicerin, se imenuje saponifikacija ali umiljenje.

Delavnico sestavljata dva dela. V krajšem teoretičnem delu bo predstavljena kratka zgodovina izdelovanja mil ter osnovna receptura za izdelavo milne osnove po hladnem postopku, nato pa bo sledil praktični prikaz izdelave. Naučili se boste, kako izdelati naravna mila, ki ne vsebujejo nepotrebnih kemikalij in blagodejno vplivajo na dušo in telo. Da bo milo prijetno dišalo, mu bomo dodali eterična olja in zelišča.

Delavnica je brezplačna, potekala bo v soboto, 10. marca 2012 ob 15:00 in v petek, 23. marca ob 18:00 v Mali hali Mladinskega centra Zagorje ob Savi, vodila jo bo Katja Sovre:

Rojena sem junija 1980. Ustvarjalka sem že od malih nog. Že kot otrok sem rada gnetla glino, vrtela barvice ali pa mešala testo za piškote. Tudi kakšen kos blaga ni ušel igli šivalnega stroja. Všeč mi je delati ali pa predelati različne materiale in ustvariti nekaj novega in uporabnega.

Formalno izobrazbo sem končala na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo – smer Vodarstvo in komunalno inženirstvo. V službi se ukvarjam s hidrologijo, prosti čas pa trenutno posvečam izobraževanju in ustvarjanju na vizualnem področju v sekciji V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje, ki deluje v sklopu Društva RELIK) ter seveda rokodelstvu (izdelovanje naravnih mil).

Udeležba je omejena, zato vas prosimo za čimprejšnjo izpolnitev prijavnice, ki jo pošljite najkasneje do 8. marca 2012 na elektronski naslov info@mczos.si, po pošti na Mladinski center Zagorje, Cesta 9. avgusta 48, 1410 Zagorje ob Savi ali po faksu na 0597 32 033.