JAZZAGORJE 2011

~ svetovni festival harmonike v jazzu ~

(junij, julij, avgust, september)

Svetovni festival harmonike Jazzagorje se vrača na svoje prvotno prizorišče, to je na zeleno teraso Delavskega doma, še bolj svež, s koncerti, ki bodo ne le popestrili poletno ležernost v mestu, ampak bodo dali nekaj več. Dali bodo izjemen glasbeni užitek ob poslušanju solistov in zasedb, ki navdušujejo ne le v Sloveniji, ampak po vsej Evropi. Gre preprosto za odlično glasbo, gre za harmoniko v jazzu, ki bo marsikdaj šokirala, predvsem pa tovrstnega programa ne boste našli nikjer drugje v Sloveniji, pa tudi v svetovnem merilu je to edini festival takšne vrste. Jamstvo za izjemne glasbene užitke je program, ki ga je pomagal sestaviti eden naših najboljših harmonikarjev in skladatelj Jure Tori. Uživajte v vrhunski glasbi, tudi letos, že sedmo leto zapored, vselej brez vstopnine, kar je prav tako svojevrstna posebnost. JazZagorje –  World Accordion Festival letos spet v očarljivem, intimnem okolju zelene terase Delavskega dom Zagorje.

Festival Jazzagorje organizira in financira Kulturni center Delavski dom Zagorje, vsa leta pa ga finančno podpira tudi ministrstvo republike Slovenije za kulturo.

Festival bosta 10. junija ob 21. uri odprla virtuoza Miha Debevec in Tomaž Rožanec s predstavitvijo nove plošče »Izrazi harmonik«, na kateri sta klasično, popularno, etno in celo metalno glasbo preoblekla v harmonikarski jazz.

17. junija bo nastopil izjemen virtuozni dvojec Simone Zanchini in Vasko Atanasovski. V dialogu ritmov Makedonije, kjer ima korenine Vasko Atanasovski ter swinga in groova italijanskega vagabunda Simoneja Zanchinija nastaja poliritmija eksplozivne in zabavne glasbene mešanice.

1. julija prihaja ZLABYA, šestčlanska zasedba iz Francije, ki  igra glasbo vsega sveta, od zahodnoevropske etno-folk glasbe do klasičnega jazza. Raznovrstnost ji omogoča instrumentalna zasedba s harmoniko, violino, flavto in tolkali. Trenutno so na evropski turneji s promocijo nove plošče.

8. julija bo nastopila domača zasedba iz Tolmina, FEEDBACK. Izvajajo instrumentalno avtorsko glasbo, ki bi jo lahko uvrstili med nekakšno mešanico rock-a, blues-a in jazz-a. Njihovi instrumenti so pretežno iz sedemdesetih, kar se odraža tudi v njihovem zvoku.

25. avgusta se bo predstavil glasbeni posebnež Matija Solce s skupino Ethno in Transit, človek, ki svoj glasbeni izraz pogosto prepleta z lutkarstvom. Glasbeni popotnik, organizator mednarodnih srečanj glasbenikov z naslovom Etno Histria, ima v programu etno folk in jazz glasbo z različnih koncev sveta.

Festival bo 2. septembra zaključila skupina KVINTON, štajerska etno blues rock fuzija. Kvinton se stilsko razliva od bregov bluesa, rocka, swinga, do obal etna in alternative. Njihove pesmi govorijo o življenju, o usodah, zablodah, ljubezni in vinu. Kvinton je skupina, ki jo odlično sprejmejo na študentskih zabavah, na elitnih sprejemih, na rock koncertu, na open air festivalu in v galeriji med umetniškimi artefakti in strogo urejenim ploskanjem v premorih med pesmimi.

Na festivalu Jazzagorje so od leta 2005 nastopila mnoga že uveljavljena imena, pa tudi mladi glasbeniki, ki šele iščejo svoj prostor pod glasbenim nebom. Mnogi med njimi so vmes ta prostor našli. Na šestih dosedanjih festivalih so med drugimi nastopili: Katja Šulc kvartet, Rok Weber Trio z Barbaro Čokl, Peter Urek, Janez Gabrič, Nikola Matošič, Neva Marn, Eva Hren, Marko Mozetič, Blaž Jurjevič, Ratko Divjak, Iva Stanič, Gregor Ftičar, Črt Remic, Klemen Krajc, Anže Žurbi, Jure Tori in Ewald Oberlaitner, Jadranka Juras s skupino, Pevci Irene Vidic, Kristina Oberžan Quartet, Nanča Muck Quartet, Metod Banko Quartet, Trio K4, Igor Lunder Duo, Zoran Škrinjar, Duo Libido, Katja Koren s skupino, Miusov Quartet, Aleš Hadalin in Franci Vrtačnik, Simonne Zanchinni (Italija), Otto Lechner (Avstrija), Miha Debevec in Tomaž Rožanec, Chris Eckman, skupina Orlek, skupina Sedef, Che Ensemble Argentino, skupina Traffic Jam, Alberto Marsico, Tori Trio, Renzo Ruggierri, Renato Borghetti, Martin Lubenov, Janez Škof in Čompe in drugi.