Nadaljujemo projekt Varne točke v Zagorju

Avtor: Tomaž Zupan Photography

Avtor: Tomaž Zupan Photography

Zagorje, 8. september 2014 – Občina Zagorje je konec lanskega leta kot deseta občina v Sloveniji pristopila v mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest, v okviru katere poteka projekt »Varne točke«. Aktivnosti omenjenega projekta že drugo leto zapored koordinira in izvaja Mladinski center Zagorje, osnovni namen pa je v občini ustvariti večje ozračje varnosti za otroke in mladostnike.

»Varna točka« je prostor, kamor se lahko zatečejo otroci, ki se znajdejo v karkšnihkoli težavah- bodisi ob telesnem ali duševnem nasilju bodisi kakršnikoli drugi obliki ponižnega ravnanja. Otrokom so na varnih točkah na voljo ustrezno usposobljeni delavci, ki otroka ali mladostnika po potrebi napotijo na druge organizacije, kjer lahko dobijo strokovno pomoč. Varna točka tako nudi otrokom in mladostnikom psihološko oporo npr. na poti iz šole.

Mladinski center Zagorje v sklopu projekta Varne točke letošnjo jesen ponovno začenja z izvajanjem izobraževalnih delavnic za osnovnošolce v občini Zagorje ob Savi. Na delavnicah otroci in mladostniki prepoznavajo nasilne oblike komunikacije ter se informirajo tem, kam se lahko zatečejo v primeru, da so žrtve bodisi fizičnega ali verbalnega nasilja bodisi kakršnekoli druge oblike nadlegovanja.

Varne točke v Zagorju ob Savi se nahajajo na naslednjih lokacijah:

  • Frizerski studio Krauskopf Tina,
  • DM – Drogerie Markt Zagorje,
  • Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje,
  • Gostišče Kum,
  • Mladinski center Zagorje ob Savi,
  • Trgovina Darilo (bivša Piramida) Zagorje,
  • Studio Las.

Dve točki sta tudi na Izlakah (Trgovina Ajda, Trgovina Grošelj) in dve v Kisovcu (Modiana Kisovec, Cvetličarna Klara).

Sodelujoči v projektu: UNICEF Slovenija, Občina Zagorje ob Savi, Zdravstveni dom Zagorje, Policijska postaja Zagorje ob Savi, Center za socialno delo, OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Ivana Skvarče in OŠ Ivana Kavčiča.

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi se zavedamo, da z varnimi točkami ne bomo odstranili nevarnosti, ki prežijo na otroke in mladostnike, upamo pa, da se bodo zaradi boljše dostopnosti in nevtralnega okolja mladi opogumili in o nasilju spregovorili.

 

Mladinski center Zagorje (info@mczos.si, 040 699 097)