07.04.2014 | Projekt

Tudi dež je spremembam prijazen

DSCN0557 Na deževno sobotno dopoldne, 5. aprila 2014, je po vsej Sloveniji potekal 5. Dan za spremembe. V okviru tega je bilo v Zasavju načrtovanih nekaj zanimivih prostovoljskih akcij, nekatere med njimi pa se zaradi dežja žal niso zgodile. Na deževnem vremenu so vztrajali le udeleženci aprilskega Menjalnega kroga, ki se sicer odvija vsako prvo soboto v mesecu.

Ker se bo počasi začela sezona vrtnarjenja, so bile tema aprilskega Menjalnega kroga sadike in semena. Ta in druge predmete, ki jih je na stojnice lahko prinesel izmenjat kdorkoli, je bilo mogoče kupiti za “kuolme”- ­ valuto menjalnega kroga. Čeprav je približna vrednost enega kuolma enaka vrednosti enega evra, jih ni bilo mogoče dobiti za denar. Vsak, ki je želel s stojnice kaj odnesti, je moral kaj prinesti.

Poleg Zagorja ob Savi je Menjalni krog potekal še v Trbovljah, Litiji, Hrastniku in na Izlakah. V trboveljskem Mladinskem centru se je odvijala tudi Reciklažnica -­ izmenjava oblačil, na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje pa garažna razprodaja in otroška ustvarjalnica.

Menjalni krog je potekal v organizaciji Mladinskih centrov iz Zagorja, Litije, Trbovelj in Hrastnika, Društva Rast, DPM Trbovlje, Skupine Permakul, Športno humanitarnega društva Človek, in LETS Zasavje.

Teden je prav tako minil v duhu Dneva za spremembe. Dijaki Srednje šole Zagorje so organizirali delavnice, izdelovali so naravna mila in se seznanjali s holokavstom in sprejemanjem drugačnosti, pomagali pa so tudi na Rdečem križu, v izlaškem Domu starejših občanov, zagorskem vrtcu in urejali Vrt tete Johance, kar bi ob lepem vremenu poleg drugih počeli tudi v soboto.

Akcije, ki se zaradi dežja niso mogle odviti, bodo prestavljene na kasnejše termine. To so gradnja prazgodovinske hiše v Evroparku Zagorje (v izvedbi MC ZOS, Skupine Stik in ZaTO), vrtičkanje na vrtu tete Johance (Društvo za zdravilne rastline Zasavje) na isti lokaciji, potekali pa bi tudi očiščevalni akciji KS Mlinše­-Kolovrat in Zasavske ljudske univerze (Počistimo pred državnim pragom), kjer bi čistili okolico PC Graščina v Zagorju.

Avtorica fotografij in prispevka: Martina Drobne
PicMonkey Collage

 

Komentiraj

  • Ime *
  • E-mail * (E-mail ne bo prikazan)
  • WWW