Zapisi iz Estonije- mednarodna izmenjava Sky Atlas

skyatlasV začetku avgusta letos sta se dva “Zoskota” udeležila mednarodne mladinske izmenjave Sky Atlas v Estoniji. Svoje misli sta strnila v nadvse zanimivem zapisu:

 

SKY ATLAS – a coaching approach  in youth work

V nedeljo, 3-ga avgusta, eden direktno z mlade zagorske noči, drugi s koncerta z Orleki iz Zreč, sva štartala sredi »noči« ob petih zjutraj na potovanje iz Zagorje preko Ljubljane, Frankfurta, Rige, do končne postaje, mesta Tartu v Estoniji.

Zakaj sploh Estonija – ker se je v bližini Tartuja odvijal enotedenski training course na temo »Proces coachinga v mladinskem delu«.

Tako sva v nedeljo pozno zvečer prispela v Tartu, kjer smo nato že zjutraj odrinili proti novi destinaciji, a z enim daljšim postankom. Naša »vaja« za timsko delo in spoznavanje medseboj (bilo nas je 22, iz 7 držav) pa je bil Pustolovski park v Tartuju. Plezanje, skakanje, vrvi, zipline… vsekakor dokaj »višinsko-adrenalinski« začetek našega tedna skupaj.

Po končani parkovski izkušnji smo se premaknili na lokacijo, kjer smo preživeli 6 dni – v Raadno, točneje Kopraonu, kar po estonsko pomeni Bobrova vas. Torej, sredi gozda, v bližini največjega jezera v tem koncu Evrope (Peipsi), sami v idilični hišici ob jezeru, seveda z wi-fijem (saj smo v Estoniji).

Ekipa trenerjev, ki je vodila trening seminar, je bila z različnih koncev Evrope (Estonija, Latvija, Madžarska), a je med seboj že večkrat sodelovala in je uigrana, kar je bilo vidno na sami kvaliteti programa in izvedbi le-tega. Začenši z medosebnim večerom, kjer smo se spoznali medseboj z individualnimi predstavitvami na svojsten način, pa do zadnjega trenutka, je vse potekalo tekoče in zelo dobro organizirano.

Začeli smo z osnovami coachinga, kjer smo skozi diskusije, vaje preizkušali eden na drugemu različne tehnika coachinga, kot na primer zrcaljenje, verbalno programiranje,  in zaključili dan z uporabo meditacije, kjer si z vizualizacijo doseženega cilja lažje predstavljamo kakšna je pot do dosega naših željenih ciljev. Vse metode se lahko uporabljajo tako za dosego lastnih ciljev, kot za pomoč pri doseganju ciljev drugih, kar je tudi sam cilj coachinga.

Sledile so teme, kot so samozavedanje in samorefleksija. Z uporabo različnih metod lahko veliko lažje definiraš lastne cilje, uvidiš kaj so tvoje slabosti in prednosti, na katere korake pri doseganju ciljev lahko vplivaš, kaj je v tvoji moči, itd. Definitvno ena bolj zanimiv metod, predstavljenih na Sky Atlas, pa je trying new personality (preizkus nove osebnosti). Z uporabo te metode aktivno spreminjaš oz. delaš na lastnostih, ki jih želiš izboljšati, in sicer z aktivnim spreminjanjem le-teh lastnosti v vsakodnevnem življenju. »Experiment«, vreden uporabe, če se želite osebno bolj razviti…

Ker pa nismo samo delali in delali, smo dodobra izkoristili razmere in okolje, v katerem smo bivali. 200 metrov stran smo imeli namreč jezero Peipsi, kjer smo se lahko med pavzami in po programu namakali,  dvakrat smo uporabljali tudi savno, ter pa pripravljali grill večere. Prvi večer sva bila odgovorna za mesni grill. Mislim, da je bilo za prvo pravo uporabo odprtega grila z obeh strani meso dokaj užitni…vsaj ostalo ni nič od njega. J Glavni hit pa je bil biodinamični sir, ki ga je Kristijan prinesel s seboj.

Tema, ki smo jo vzeli in preučili je tudi burnout, oz. izgorelost, kar pomeni stanje telesne ali mentalne izčrpanosti. O simptomih, ki nas lahko pripeljejo do tega in o vseh korakih, ki jih lahko naredimo, da do tega sploh ne pride. 10 korakov da uresničitve svojih ciljev je metoda, kjer lahko z vizualizacijo in pa »razbijanjem« korakov lažje dosežemo svoje cilje ter se ne sekiramo za zadeve, ki sploh niso v naši moči ali pod našim vplivom.

Po prijetnem in produktivnem tednu na obali jezera Peipsi smo se znova odpravili v Tartu, kjer smo naredili še zadnjo evalvacijo, se počasi že začeli poslavljati od tistih, ki so že morali na pot proti domu, ostali pa smo se odpravili na večerni ogled mesta. Mesto, ki je po velikosti, pa tudi po ostalih značilnosti rahlo spominja na Maribor, je polno zanimivih lokacijah, stavb, in pa tudi lokalov. Od alter scene, do punk-rock lokala, Undeground paba, pa dobrih lokalnih restavracij. Seveda sva morala preizkusiti tudi kavo, kajti najina mala misija je bila tudi poročati prijatelju kako in koliko stane kava, hrana in podobno, saj se je ravno pred kratkim podal na 11-mesečni »obisk« Estonije, točneje Tallina v okviru EVS službe.

Na poti nazaj, ko sva si med »spanjem« na letališču v Rigi krajšala čas z gledanjem Southparka in Star Trek nadaljevank, sva si vzela čas za branje medosebnih evalvacijskih sporočil, ki so dodale še bolj pozitivno noto na že tako dobro izkušnjo, ki sva jo v tem tednu preživela v Estoniji.  Sedaj pa prihaja čas, da znanje preide v prakso.

 

Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.

 

(Benjamim Franklin)