ZDAJ PA DOST’ – festival za spremembe

Zakaj imamo finančno krizo? Zakaj imamo borzo? Ali jo v resnici potrebujemo? Kakšna je “zgodba” z nafto? Zakaj imamo vojne? Zakaj ljudje izgubljajo službe? Od kod toliko krivic? Kako nastaja in kaj sploh je denar? Ljudje na večino teh vprašanj ne poznamo pravega odgovora in to je morda glavni vzrok, da se s temi težavami še vedno spopadamo.

V Mladinskem centru Zagorje gostimo vseslovenski festival društva Duh časa.

ZDAJ PA DOST’! ne bo le festival neodvisnega dokumentarnega filma, delavnic, predavanj in debat. To bo tudi odločen in ustvarjalen vzklik osveščene javnosti, ki ima dovolj neučinkovitih prijemov trenutnih vladajočih struktur. S tem festivalom želimo začrtati pot v skupno oblikovanje prihodnosti, ki bo temeljila na trajnosti, napredku, sodelovanju, družbeni enakosti, skrbi za sočloveka in planet ter vsem pripadajoči skupni blaginji.

S festivalom ZDAJ PA DOST’! želimo ljudi poučiti o temeljnih vzrokih za trenutno najbolj ključne težave človeštva. Šele dobro poučena javnost ima namreč na voljo glavno orodje za spremembe, to pa je znanje. Filmski večeri bodo namenjeni izključno temu. V četrtek, petek in soboto bomo tako obiskovalcem festivala ponudili celo paleto informacij, ki nudijo vpogled v vzroke za globalno korupcijo, številne svetovne krize, revščino in pomanjkanje v mnogih deželah, vztrajno rabo fosilnih goriv, pomanjkanje pitne vode ipd. Na teh večerih bo naš cilj spodbuditi debate o perečih skupnih težavah, pa tudi o možnih rešitvah, ki so v nekaterih filmih predstavljene.

Četrtek, 13. september – prvi večer:

  • 18.00 – predavanje: “Od ozaveščanja posameznikov do sistematičnega izobraževalnega sistema za učinkovot prehod v sonaravno in samozadostno lokalno skupnost“. Predavatelj: Zoran Tomsits
  • 20.00 – dokumentarni film Razpad (Collapse), v katerem neodvisni novinar, nekdanji losangeleški policist, predstavi svoje izkušnje s korupcijo. Iz njegove zgodbe bomo spoznali delovanje ameriške mednarodne politike, vzroke za globalno finančno krizo, vzroke za večino vojn, vpletenost ameriške policije v kokainske posle… Po filmu sledi debata o trenutnem družbenem sistemu.

Petek, 14. september – drugi večer:

  • 18.00 – delavnica LETs sistemi v praksi
  • 20.00 – dokumentarni film Yes men popravita svet (Yes men fix the world). Yes men sta dva aktivista, ki na zelo izviren način opozarjata na težave sodobne družbe. Preko v ta namen ustvarjenih lažnih spletnih strani se izdajata za predstavnika velikih korporacij ter se udeležujeta dogodkov, na katere ju povabijo nič hudega sluteči organizatorji. Film je izredno zabaven, poučen in navdušujoč. Po ogledu sledi debata o aktivizmu.

Sobota, 15. september – tretji večer:

  • 20:00 – dva krajša filma. Prvi je animiran in nosi naslov Ameriške sanje (The American dream). V tem filmu je na zelo razumljiv način predstavljena večini ljudem zelo nerazumljiva stvar – bančni sistem. Sledi dokumentarni film Raj ali opustošenje (Paradise or oblivion), v katerem se avtorji posvetijo rešitvam za človeštvo in ponudijo pogled v dosegljiv družbeni sistem prihodnost. Po obeh filmih bo sledila debata o rešitvah.

Vsi filmi, delavnica in predavanje so brezplačni.