Glasbena klinika

Vsi glasbeniki in glasbeni navdušenci, v nedeljo 15.4.2012 ob 18:00 vabljeni v Mladinski center Zagorje.

Na kliniki bodo glasbeniki Vasja Čepič (kitara), Primož Jelševar (bobni) in Matic Nareks (vokal) predstavili svoje inštrumente in tehnike. Vsi trije so člani skupine Chaosstar in izkušeni glasbeniki.

 

 

Matic Nareks – vokal

Vokalist in kitarist skupin Chaosstar in Resonanca se je pričel ukvarjati z glasbo že v rani mladosti. Pri prepevanju v različnih vokalnih zborih je pridobil prvi vpogled v svet petja, kasneje pa je svojo glasbeno pot nadeljeval kot kitarist pri različnih skupinah. Pri igranju v različnih zasedbah je kmalu ugotovil, da v našem prostoru primanjkuje kvalitetnih vokalistov, zato se je odločil, da se bo podal v solo petje. »Vsekakor je moji odločitvi, da se pričnem bolj resno ukvarjati s petjem botrovalo dejstvo, da nikakor v bandih nismo mogli najti zanesljivega in dobrega pevca/pevke, ki bi svoje delo jemal resno. Ker mi petje nikoli ni bilo tuje, sem se odločil, da se bom kar sam poizkusil v tem.«

Prve resnejše korake v tehniko solo petja je opravil pri mednarodno priznanem baritonistu Boštjanu Korošcu, ustanovitelju Vocal BK Studia, kjer se je več let intenzivno izobraževal. Poleg izobraževanja pri Korošcu si je Matic svoje vokalno obzorje razšil še pri zagrebški sopranistki Željki Predojevič, legendarnemu ameriškemu učitelju petja Brettu Manningu ter na mnogih različnih pevskih seminarjih. V svoji karieri se lahko pohvali s sodelovanjem z različnimi glasbenimi skupinami in solo ustvarjalci, med njimi je vsekakor potrebno izpostaviti legende jugo rocka Divlje Jagode, sodelovanje pri različnih projektih Hiše Kulture, Vocal BK studia, DLU-ja in več kot 400 nastopov na različnih odrih v Sloveniji, kot tudi v tujini.

»V kliniki bom poskusil razbliniti nekatere mite o petju ter predstaviti delovanje pevca v bandu. Na kratko bom opisal vzdrževanje glasu kot inštrumenta, grajenje lastnega načina petja ter njegovo umestitev v glasbeno sliko. Vsekakor se ne morem izogniti tehničnim vajam, vendar nič straha, niso tako hude kot se slišijo.  Prepričajte se sami.«

Primož Jelševar – bobni

Primož Jelševar, bobnar skupine Chaosstar, se je z glasbo začel ukvarjati pri svojih osmih letih v glasbeni šoli, kjer naj bi postal slaven harmonikaš. Že v osnovni šoli sta z bratrancem Klemnom ustanovila svojo prvo »duo« zasedbo Črna packa, kjer je igral klaviature. Zasedba žal nikoli ni zaživela, prav tako pa je po šestih letih igranja valčkov in menuetov Primož odložil harmoniko v kot in se je ni nikoli več dotaknil. Vse bolj ga je zanimala očetova električna kitara in prav kmalu je ustanovil prvo resnejšo skupino Read only mind s svojimi srednješolskimi kolegi. Kasneje je igral kitaro v več zasavskih skupinah, med drugim Scream in Nemo. V srednji šoli je kupil svoj prvi komplet bobnov ter se dve leti pod različnim mentorstvom poleg kitare učil tudi bobnanja. Po koncu srednje šole se je kot bobnar pridružil skupinam Chaosstar (progressive metal) in Ambasador of sifilis (death metal) ter Trio skuta(rock). S tem so bobni ter tolkala postali njegov prvi instrument. Primož je svoje glasbeno znanje ves čas poglabljal z vajo ter nenehnim študijem različnih tehnik bobnanja, ki se uporabljajo v rock in metal glasbi.

Primož dela kot glasbeni producent v Chaosstar studiu, prav tako pa ima za sabo veliko število koncertov v različnih vlogah: kot bobnar, organizator in tonski tehnik. V zadnjih petih letih je reden gost največjega evropskega glasbenega sejma Frankfurt Musik messe, kjer zastopa butične bobne Taiwanskega proizvajalca Wang percusion instruments, ki veljajo za ene najkakovostnejših azijskih instrumentov. Kot endorser se v zadnjih letih pojavlja v različnih bobnarskih revijah in ostalih z glasbo povezanih medijih.

Primožev bobnarski set je eden največjih v Sloveniji. Sestavlja ga 14 bobnov, 24 činel ter ostalih tolkal, in 200 kg težka bobnarska konstrukcija. Primož se je s svojimi bobni več kot leto in pojavljal v vseh izdajah največje evropske bobnarske revije Drums and percussion, kar mu je prineslo tudi precej mednarodne razpoznavnosti.

Kliniko bom zastavil nekoliko drugače. Dotaknil se bom nekaterih tem, ki z igranjem tega instrumenta na prvi pogled nimajo veliko skupnega, vendar vedno znova povzročajo bobnarjem težave na koncertih in v studiju, na primer optimalna postavitev seta, razmerja med glasnostjo posameznih bobnov, živo igranje z metronomom… vsekakor pa ne bo manjkalo klasičnih tem kot so tehnike igranja z rokami in nogami, speed drumming, ter ustvarjanje lastnega – razpoznavnega načina igranja.

Vasja Čepič – kitara

Kitarist skupine Chaosstar Beast je začel kitaro igrati pri devetih letih, ko ga je stric naučil zaigrati Dylanovo klasiko Knockin’ on heaven’s door. Po končani nižji glasbeni šoli je klasično kitaro in note zamenjal za električno kitaro, riffe in licke. V srednješolskih letih je spoznal Mateja Mršnika (Laibach, Tinkara Kovač, Neisha), ki je za nekaj let postal njegov učitelj. Po punk bandu Kripl Bataljon (v katerem je pel Črt (zdaj Dirty Skunks), basiral pa Rope (zdaj Sweet Sorrow), in metal bandu Soul Killers (v katerem so igrali še Peter Hudnik (zdaj Frozen Child), Miha Bes (zdaj Avven) in Matic Novak (ex Age Of Antz) je nekaj mesecev ustvarjal in igral z bandom, ki si je kasneje nadel ime Intimn Frizurn, zdaj pa tvori jedro banda Yoko Ono. Leta 2002 je sorodne glasbene duše našel v svojem nekdanjem učencu kitare JJu, basistu Daretu in bobnarju Perotu; ustanovili so band Corpus Delicti, ki se je kasneje poimenoval Bulwyf. Ob menjavi bobnarja se je band preimenoval v Chaosstar.

Beast bo na kitarski kliniki na zabaven, vendar poučen način razložil osnove glasbene teorije, skladanja solaž s pomočjo različnih lestvic in nekaj priljubljenih tehnik igranja in izvabljanja nenavadnih zvokov iz električne kitare. Obvezen ogled za vse, ki bi radi spoznali zakonitosti soliranja in se naučili novih trikov. Primerno za začetnike in vse ostale.