Joga v Europarku Zagorje ob Savi

Tudi letos joga v Evroparku

POLETNA VADBA JOGE V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU V EVRO PARKU V ZAGORJU

Za zdravje telesa, duha in duše

Trbovlje, 30. junij 2011

Slovenska društva Joga v vsakdanjem življenju tudi letos organizirajo poletno vadbo joge v parkih in na plažah. Potekala bo vsak četrtek od 7. julija do 8. septembra od 18. do 19. ure. Za Zasavčane bo vadba joge ob tem času v Evro parku v Zagorju, na travniku na koncu Evroparka v smeri Kotredeža. Vadba je brezplačna in namenjena vsem. V primeru dežja odpade.

V naravi, v lepem okolju Evro parka v Zagorju bo moč narediti nekaj enostavnih, a zanimivih  jogijskih vaj za razgibanje, pretegovanje, poživitev in okrepitev telesa. Vadba bo vsebovala tudi sproščanje ter  pravilno in zdravo dihanje. Pridruži se lahko kdorkoli in kadarkoli, tudi med vadbo, saj bodo izbrane vaje, ki so primerne za vsakogar in ne bodo zahtevale posebnega predznanja ali predpriprav.

Od leta 2005 dalje poteka poletna joga v parku v številnih slovenskih krajih, udeleži pa se je vsako leto več sto ljudi. Vadba joge v parkih je svojevrsten prostovoljski projekt, saj temelji na prostovoljnem delu organizatorjev in inštruktorjev. V Zagorju poteka vadba v Evro parku od leta 2007. Preko leta poteka vadba po sistemu Joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji že 21. leto, v 11 društvih na več kot 100 lokacijah. V Zasavju preko leta poteka vadba v vseh treh občinah.

Vadba po sistemu Joge v vsakdanjem življenju, temelji na učenju indijskega učitelja Paramhanse Svamija Mahešvaranande – Svamidžija, vsako leto dobrodošlega gosta mnogih slovenskih krajev in svojih tukajšnjih učencev. Svamidži je med svojim dolgoletnim delovanjem v Evropi, ZDA in Avstraliji spoznal življenje in telesne ter duševne težave sodobnega človeka. Na podlagi teh izkušenj in spoznanj je razvil “Jogo v vsakdanjem življenju”; postopno, sistematično metodo, ki zajema vsa življenjska področja in je primerna za vsako življenjsko obdobje. Vsem ljudem – ne glede na starost in telesni ustroj – odpira vrata klasične poti joge. Upošteval je značilnosti sodobne družbe in prastari nauk ter ga, ne da bi okrnil njegovo izvirnost in učinkovitost, prilagodil potrebam sodobnega človeka. “Joga v vsakdanjem življenju” je vsestranski sistem. Ukvarja se s telesom in posega tudi na duševno ter duhovno raven. “Jogo v vsakdanjem življenju” poučujejo po vsem svetu: v jogijskih in izobraževalnih središčih, zdravstvenih in rehabilitacijskih ustanovah, zdraviliščih, športnih društvih. Primerna je za vse starosti – ne zahteva nadpovprečnih gibalnih sposobnosti – in omogoča vadbo tudi ljudem, ki niso dobro telesno pripravljeni, bolnikom, rekonvalescentom, invalidom. Ime sistema kaže, da ga lahko vadimo, oziroma naj bi ga vadili, v vsakdanjem življenju. Stopnje sistema so zasnovane v sodelovanju z zdravniki in s fizioterapevti, zato jih, ob upoštevanju pravil in opozoril, lahko vadimo tudi doma.

Jogo se najbolje vadi v lahkih in ohlapnih oblačilih, potrebna pa je tudi podloga za vadbo (armafleks).